Познанията на хората за обкръжаващия ни свят постоянно се променят.

...
 Познанията на хората за обкръжаващия ни свят постоянно се променят.
Коментари Харесай

9 заблуди за света около нас, които ни се струваха очевидни истини

 Познанията на хората за обкръжаващия ни свят непрекъснато се трансформират. Така да вземем за пример напълно до неотдавна се считаше, че има четири океана, само че в този момент някои учени одобряват, че океаните са пет. В суетата на забързаното ни всекидневие ние нямаме време да следим по какъв начин се развива науката, а в това време информацията, събрана в хода на човешката цивилизация, стремглаво остарява.

Планетите не се въртят към Слънцето

 В учебно заведение ни учат, че Земята се върти към Слънцето, само че това не е напълно правилно. Всички небесни тела се въртят към общ център на масите, който се назовава барицентър. Този центът нормално се намира най-близо до обекта с най-голямата маса. В случая със Земята и Слънцето той би се намирал доста покрай центъра на нашата звезда. Но в случай че вземем да вземем за пример Юпитер и Слънцето, то техният барицентър би се намирал отвън границите на Слънцето, тъй като масата на Юпитер е 318пъти по-голяма от масата на Земята.

Спартанците не хвърляли децата си от ръба на скалите

 В учебниците по история на Древния свят пишеше, че спартанците били толкоз недопечен народ, че хвърляли хилавите и некрасиви новородени в дълбока бездна. Авторите на тези учебници се позоваваха на Плутарх. Неотдавна археолозите опровергаха този мит. Те направиха разкопки в долината Апофети, само че откритите там човешки остатъци принадлежали на хора на възраст от 18 до 35 години. Изследователите стигнали до извода, че телата на убитите били на нарушители и пленници.

Кучетата не се потят през езика си

Когато стартират да прегряват кучетата провесват езика си и по тази причина доста хора решили, че по този метод кучетата се потят. Всъщност потните жлези и на кучетата се намират върху възглавничките на лапите им. Но изплезеният език фактически оказва помощ на животните да се охлаждат за сметка на изпаряваща се слюнка.

Хималаите не са най-високата планина

 Да се назова Хималаи най-високата планина на нашата планета не е напълно правилно. А в случай че измерваме „ височината ” на планината от подножието, то водач би бил вулканът Мауна Кеа на Хавайските острови. Неговата височина, измервана от основата му, скрита на дъното на Тихия океан, доближава повече от 10 км. А над морското ниво той се издига една на 4,5 км.

Античните скулптури не са бели

 Свикнали сме да виждаме и да възприемаме античните скулптури белоснежни на цвят, само че те не постоянно са били такива. Веднъж археолозите Улрика Кох-Бринкам и Винченц Бринкман разкрили измежду гънките на туниките на античните богове следи от багра и предположили, че в началото скулпторите били цветни. С помощта на рентгенов уред, инфрачервено и ултравиолетово осветление, учените удостоверили своето съмнение. След което възстановили статуите в техния първичен тип. Получило се нещо извънредно за нашите очи и почтено казано „ обезцветените ” антични герои станали някак си по-благородни.

Вероятността мълнията да падне два пъти на едно и също място не е по никакъв начин дребна

 Кой знае за какво се смята, че мълнията не пада два пъти на едно и също място. Но учените Уилям Валин и Филип Крайдер от Института за атмосферна физика към Университета на Аризона опровергали този мит. Те деликатно проучили видеозаписите с бурите в град Тусон през лятото на 1997 година и достигнали до извод, че от 386 мълнии 136 са паднали на едно и също място два и повече пъти.

Дисни не е рисувал Мики Маус

 Знаменитият Мики Маус, който донесъл международна популярност на Уолт Дисни, е нарисуван от различен художник – Уб Айуъркс. Хитовият рисуван воин си има предходник – зайчето Освалд. Дисни и Айуъркс основават зайчето дружно, само че поради хитроумно формирания от страна на поръчителя контракт, създателите били лишени от авторски права. Първоначално Мики доста приличал на Освалд и приказвал с гласа на самия Дисни.

Хамелеонът не трансформира цвета си, с цел да се скрие

 Дълго време се считаше, че хамелеонът променя цвета си за дегизировка. Но в този момент учените са сигурни: оцветяването зависи от настроението на животното. Когато хамелеонът е нервиран, той става по-тъмен, а светлите цветове могат да служат като прийом за привличане на сътрудник.

Течението не е причина да се разболеем

 Отвореният прозорец в никакъв случай не подбуда да боледуваме. Но за какво течението има такава известност на подъл извършител на заболявания? Причината се крие в това, че поради преохлаждане се стига до леко намаляване на имунитета в обособени елементи на тялото, а това от своя страна води до конвулсии на кръвоносните съдове. Но единствено по себе си преохлаждането не е задоволително, с цел да се разболеем – належащо е още и съществуването на патогени (най-често вируси, по-рядко бактерии). А патогените най-често се развъждат в непроветрени, затворени пространства, в които въздухът е застоял. Именно по тази причина слабото течение освен не води до сериозна щета за здравето ни, а даже е потребно за него.

Превод за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР